Benvolgudes famílies,

En els darrers dos anys, famílies i centres hem estat gestionant una pandèmia nova per a totes i que ha comportat neguit, inseguretat i fins i tot patiment tant a les llars com als centres educatius. Famílies i centres ens hem hagut de reinventar per adaptar-nos a la situació amb els centres oberts i amb constants confinaments.

Durant aquest temps, les escoles ens hem assabentat dels canvis de la gestió als centres educatius a través de la premsa i no per part del Departament d'Educació, fet que considerem un menyspreu vers la nostra feina i vers tota la comunitat educativa que representem.

En aquests moments ens trobem amb un seguit de situacions que dificulten una gestió de qualitat dels centres i que poden afectar directament la tasca amb l’alumnat. En aquest sentit, volem comunicar-vos la nostra preocupació pels següents temes que són motiu del descontent generalitzat del nostre col·lectiu i que volem reivindicar:

  1. Desplegament del Decret d’Inclusiva (Decret 150/2017, de 17 d'octubre). Els equips docents coincidim en que ens amoïna la manera en què podem atendre a la diversitat inherent a les nostres aules sempre intentant donar la millor atenció possible. Trobem a faltar recursos humans, materials i formació docent que ens permetin atendre realment a totes les criatures d’una manera inclusiva i assegurant la igualtat d’oportunitats per a tothom. Necessitem saber quan es podrà desplegar amb tots els recursos.
  2. La necessitat de recuperar i millorar les plantilles d’abans de les retallades. La manca de recursos humans va en detriment de la qualitat educativa als centres. Amb les retallades vam perdre personal que no hem tornat a recuperar. Aquests dos últims cursos, amb els reforços COVID, les plantilles s’han vist incrementades amb més mans que han estat necessàries per la situació i que creiem indispensables mantenir definitivament.
  3. La necessitat de donar estabilitat a les plantilles per poder desenvolupar i consolidar projectes educatius sòlids i coherents. Any rere any ens canvia un tant per cent molt elevat del professorat que s’ha d’adaptar de nou al centre.
  4. La manca de planificació del Departament. El canvi continuat de prioritats del Departament d’Educació, que obliga els centres a reajustar contínuament i en temps poc realistes les seves planificacions, formacions, organització i gestió de recursos.
  5. La preocupació pel manteniment del model lingüístic català com a model d’èxit per a la igualtat d’oportunitats.
  6. Els canvis en el calendari d’inici de curs. Aquesta modificació ens genera neguits pel que suposa la planificació i organització del curs. Neguits relacionats amb tenir la plantilla completament assignada al mes de juny per començar a preparar el nou curs. No es pot anunciar una mesura com aquesta sense haver-la prèviament consensuat amb les escoles, consells escolars, sindicats i famílies. No es pot decidir una mesura d’aquest nivell de manera totalment unilateral, i sobretot, sense haver planificat els RECURSOS necessaris (qui pagarà al monitoratge que ha d’estar amb els infants totes les tardes de setembre? D’on sortiran els diners per pagar les vacances dels mestres que volen contractar al juliol per tenir les plantilles dissenyades tal i com diuen?). Aquest punt s’està reduint a un debat social de si els docents fem més o menys vacances, i pensem que és un debat molt més extens que tot això, perquè és un debat que va sobre la qualitat de l’educació.
  7. El nou currículum de Primària, ESO i Batxillerat. El currículum de Primària se’ns va enviar a finals de gener durant el pitjor moment de gestió covid als centres educatius i només amb una setmana per valorar-lo i poder fer aportacions. Considerem que, novament això és una falta absoluta de respecte envers els professionals de l'educació. En el cas de secundària, suposa un canvi profund de transformació educativa que haurem d’aplicar al setembre sense temps d’un debat pedagògic als centres. Necessitem saber de quina manera ens acompanyarà el Departament en el desplegament. I pel que fa al currículum de Batxillerat, necessitem saber en quin moment arribarà, quins centres oferiran aquest nou batxillerat, quina dotació de plantilla requerirà i quina formació acompanyarà aquest desplegament. Necessitem temps per debatre canvis tan importants com un canvi de currículum en aquest moment.


Valorem l’impuls cap a la transformació educativa del país que està duent a terme el Departament d’Educació en algunes de les línies estratègiques que ha engegat però per fer-ho possible cal que tot això es tradueixi en més recursos humans, econòmics i de formació. També cal que entre centres i Departament hi hagi una comunicació, confiança i línia de treball conjunta que es vegi reflectida a nivell social, promovent una imatge de cohesió i professionalització dels equips docents.

És per tot això que com a col·lectiu diem PROU, l’EDUCACIÓ NO S'IMPROVISA!!

Les direccions dels centres públics de primària i secundària de Barcelona hem consensuat anar a la VAGA el dia 15 de març units i amb força per reivindicar que volem formar part de la presa de decisions que afecten el dia a dia dels centres. Volem que s’escolti les necessitats reals del centres per construir realment una ESCOLA PÚBLICA INCLUSIVA DE QUALITAT.

Direccions d'Infantil, Primària, Secundària i Centres d'Educació Especial de Catalunya.

Go to top