El passat divendres 1 de març vam celebrar la festa de Carnaval a l'escola.

La festa marca el punt i final d'uns dies ben intensos. Entre les consignes, racons i tallers de carnaval, i els tradicionals esmorzars de dijous gras, vam passar una setmana ben entretinguda. Tenint ben presents els darrers preparatius per la desfilada, i els assajos de les coreografies. Divendres dia 1, l'activitat va començar amb l'arribada del Rei Carnestoltes, i el seu pregó llegit per l'alumnat de cinquè acompanyat d'una estona de ballaruca que vam poder compartir petits i grans, padrins i fillols.

Aquest curs el tema escollit ha estat "La pagesia i el món rural". Un tema que va més enllà de la preparació de les disfresses i que dóna un eix transversal per a tota l'escola fins al dia de Sant Jordi. Així, d'entrada,s'ha fet significatiu a les aules a través de diverses activitats. A més de les disfresses per a la desfilada de divendres, tots els grups de l'escola han fet una proposta artística que ha quedat plasmada pels diferents racons de l'escola. De la mateixa manera, cada cicle s'ha ocupat d'aportar algun element que ambienti la nostra biblioteca. En aquest enllaç podeu veure algunes fotos d'alguns dels treballs realitzats.

  • EI3. Estampem amb fruites i verdures.
  • EI4. Fem retrats amb fruita (inspirat en els quadres de Giuseppe Arcimboldo).
  • EI5. Fem bodegons.
  • Cicle Incial. Quadres de gran format. Taller de modelatge amb plastelina, "Fem una granja".
  • Cicle Mitjà. Les masies de Rubí. Quadres de la vida rural. Racó de masia de la Bibli. Carbasseres i tomaqueres.
  • Cicle Superior. Bodegons de gran format, elements de les disfresses, reproducció de quadres de gran format.

Finalment, va arribar el gran moment. La desfilada de carnaval oberta a les famílies.

En aquest cas, l'alumnat d'Educació Infantil, va presentar-nos una comparsa, en la que roselles, girasols, marietes i tractors, fruites variades i una bona amanida ens van donar la benvinguda. Fruits de la terra, que ens van fer ballar de valent.

L'alumnat de Cicle Inicial va presentar-nos les verdures de l'hort i les bestioletes que podem trobar-hi, tot ballant a ritme de rap. Seguidament, les classes de 3r, es van transformar en unes grans carbasses, un tema molt significatiu per aquests ja que és un dels projectes puntals de 3r a l'escola. De la mateixa manera que les classes de 4t, que de les colònies a Les Obagues, van quedar tan impactats amb el procés de l'apicultura que van decidir que el tema anava perfecte per a l'ambientació de carnaval d'aquest any.

L'alumnat de cinquè, que ha estat treballant sobre l'evolució de la història a través de l'habitatge, va aprofitar l'avinentesa per estudiar especialment la pagesia a l'era moderna. D'aquesta manera, van fabricar les eines que es feien servir aleshores, i es van disfressar adequadament. Les classes de sisè, van ambientar-nos en un hort ben especial, farcit d'espantaocells, barrufets pagesos i maquinària agrícola actual.

Finalment, l'equip docent va tancar la festa amb una comparsa ambientada en el concurs de gossos d'atura de Castellar de n'Hug, i unes ovelles rebels que es van acabar aixecant contra les premises del pastor per poder viure amb més llibertat. Quan ja estàvem a punt de donar per acabada la festa, la Vella Quaresma va fer acte d'aparició a la celebració, tot perseguint el Rei Carnestoltes per fer-lo fora. Cosa que no va aconseguir ja que el Rei va ser més ràpid, i se'n va anar cames ajudeu-me cap al centre de Rubí, i seguir la festa durant el cap de setmana. Podeu veure un recull de fotografies de la festa clicant aquí.

Activitats d'aprenentatge tan transversals com aquesta, ofereixen possibilitats pedagògiques molt riques i són puntals en el nostre projecte educatiu. Són molt significatives per al nostre alumnat que gaudeix preparant-les, vivint-les i, sobretot, espera amb ganes el moment de mostrar-les a les seves famílies. Per això és tan important que, quan teniu la sort de poder assistir a les nostres festes, no només hi sigueu presents, sinó que ho feu de forma activa i amb tota la vostra implicació. Sovint, i malauradament, amb l'afany d'immortalitzar grans moments de la nostra vida, els acabem vivint tot observant-los a través de la pantalla del mòbil que està gravant el que està passant. O bé aguantant el dispositiu sense poder observar i participar activament de la situació. Aquestes distraccions fan que deixem de viure "en cos i ànima" el moment i l'ara. Convidem a tothom a reflexionar-hi.

Go to top